T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / GÖLBAŞI - Ahmet Alper Dinçer Anadolu Lisesi

Media Literacy and Fake News (Medya Okuryazarlığı ve Yalan Haberler) Proje Hakkında

Ankara Gölbaşı Ahmet Alper Dinçer Anadolu Lisesi öğrencileri ''Media Literacy and Fake News (Medya Okuryazarlığı ve Yalan Haberler)" adlı etwinning projesi ile öğrencilerin medya okuryazarlağı ve medyada çıkan yalan haberler konusunda farkındalığını arttırıyor.

Ankara Gölbaşı Ahmet Alper Dinçer Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Eylem Kılıç SARIŞIN ve lise öğrencilerinin görev aldığı projeye Romanya (Brăila), Bulgaristan (Sofia), Portekiz (Penacova), İtalya (Terni), Fransa (Guerande), Slovakya (Roznava)i İspanya (Leon) ve Türkiye'den Kilis, Muş, Bursa, Adıyaman ve Ankara'dan okullar katılım sağlamıştır. Toplam 13 okul, 17 öğretmen ve 157 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen projede öğrenciler medya kulanımı hakkında araştırma yaparak bilgi sahibi olmakta ve yalan haberleri ayıklayıp bu haberleri bilinçsizce yaymamaları konusunda bilgilendirilmektedirler.

Çok uluslu bir projenin işbirliği ile yapılabilmesi için öğrenciler kendilerini diğer okul öğrencilerine tanıtmış, hazırladıkları anketler, posterler ve afişler ile medya okuryazarlığı ve yalan haberlerle ilgili bilgi birikimini arttırmaları hedeflenmiştir. Özellikle yalan haberlerin tespit edilmesi ve haberin doğruluğunu  kontrol etmeden sosyal medya üzerinden paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşmasının önüne geçmeleri konusunda öğrenciler bilinçlendirilmektedir.

Karışık ülke takımı ile oluşturulan öğrenci grubu ile yalan haberler ve yalan haberlerin sebep olabileceği zararlarla ilgili bir e-kitap çalışmaları gerçekleştirilmiş, bununla ilgili bir sesli kitap (audio book) oluşturulmuş,  proje yaygınlaştırma çalışmaları olarak proje ilgili web sayfası, instagram sayfası oluşturulmuş ve Online Sergi yapılmıştır.

 

Ülkemizde Covid-19 salgını süresinde hayata geçen ''Media Literacy and Fake News (Medya Okuryazarlığı ve Yalan Haberler)" projesi uzaktan eğitimin bir parçası olarak eğitim çalışmalarına entegreli bir şekilde yürütülmüştür. 

Proje Çalışmaları ile İlgili linkler:

Web Page :             https://medialiteracyandfakenews.zyrosite.com 

Instagram Page :   https://www.instagram.com/medialiteracyandfakenews/

Ortak Ürün eBook :  https://www.ourboox.com/books/fake-news-e-book/

Ortak Ürün Audio Book :  https://youtu.be/CCFXNdXfwUM

Ortak Ürün Comic eBook :    https://www.ourboox.com/books/comicbook/

Yeni Yıl Takvimi : https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=72Nctdcg7jw&feature=emb_logo

Yerel Gazete Haber :   http://www.aktifhabergazetesi.com/haber/15470/ahmet-alper-dincer-anadolu-lisesinin-katildigi-e-twinning-projesi-ile-ses-getirdi.html

Online Sergi :      https://www.artsteps.com/view/60433d1577f11312c151a760?currentUser

 

Padlet Chain Question:https://padlet.com/eylemsarisin/vkxhgbaw94svtan9

 

Öğrencilerin poster çalışmaları 

               10-E Zehra Betül AKTAŞ                                                                   10-E Kezban Sıla KOÇAN

18-01-202118-01-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.01.2021 - Güncelleme: 06.11.2021 20:50 - Görüntülenme: 338
  Beğen | 0  kişi beğendi